22 Kasım 2013 Cuma

XCOM: Enemy Unknown ana oyununa gelen ek pakettir,uzaylı araştırmalarıyla askerlerinize ekleyebileceğiniz genetik modifiyeler ve sibernetik mech zırhları giyen MEC askerleri gibi cephaneliğinizin favorisi olacak yeni özelliklerin yanında taktiksel becerilerinizi zorlayacak yeni haritalar, multiplayer içeriği ve yeni düşmanlarla artık başbaşasınız

18.50GB
Torrent olarak indirmek için BURAYI tıklayınız

YORUMLAR
xcom turn based taktik manyaklığını başlatan, dünyaya gelip çeşitli hıyarlıklar yapan uzaylılara karşı kurulan "xcom" projesinin dijital satırlarda vücut bulduğu, tamamen random encounterlarıyla geçen single player modu ile oyuncuyu saatlerce bağlayan nadir oyunlardan biriydi bundan 20 sene evvel ve unreal 3 motoruyla köklerine oldukça sadık şekilde xcom fantazisini yeniden bizlere sunan enemy unknown için tek kelimeyle muhteşem, iki kelimeyle sanat eseri, üç kelimeyle akıllara durgunluk verici demek istiyorum fazla da bokunu çıkarmadan.

öncelikle xcom oyunlarına aşina olmayanlar için fallout tactics benzetmesi yapabiliriz ama bu da yeterli olmayacak, en iyisi jagged alliance benzetmesi yapalım. benzer bir oyun mekaniğine sahip ancak çok daha oyuncu dostu, ne yapmak istediğinizi anlayan ve taktik imkanlarınızın çok çok geniş olduğu bir oyun. tüm yoğunluğun savaş üzerinde olması dikkatinizi stratejinize vermenize kolaylık sağlıyor. savaş ekranından önce de xcom projesinin komutanı olarak üssünüzde yüzlerce geliştirme, asker kiralama, silah-araç gereç üretme gibi faaliyetlerden sorumlusunuz. burada bir bütçeniz var ve bu bütçe size destek veren ülkelerden gelen paralarla sağlanıyor. aslına bakarsanız iki ayrı oyun oynuyorsunuz ki ikisine de son derece ciddi ve planlı yaklaşmanız gerekiyor. görevlerinizdeki başarı-başarısızlık oranı ülkelerin size olan güveni ile birlikte aylık bütçenize ve dolayısıyla ar-ge çalışmalarınıza, üretiminize yansıyor. bu da oyunu daha rahat ya da zor olarak oynamanız anlamına gelir. ar-ge planınızı mantıklı idare edip oyunun erken aşamasında laser rifle ile donattığınız askerleriniz uzaylıları kevgire döndürürken zevk alabilirsiniz ya da tersi durumda askerlerinizin ölümünü izlerken stres topu haline gelebilirsiniz.

xcom severler için kaçmaz
.
--------------------------------------------------------------
en sonda söyleyeceğimi en baştan söyleyeyim de sonra tespitlere geçeriz. arkadaş ne keyifli oyunmuş bu. 

sanıyorum lise yıllarıydı, pentium 100 bilgisayarla dos ortamında disketleri tak çıkart oyun yüklemeye kasardık, böyle bir oyun almıştım bilgisayarcının tavsiyesiyle. eve gel, bilinmedik dosya uzantısı bilgisayarcıya geri dön, arj nasıl açılır öğren eve git, aç çalıştırama, bilgisayarcıya geri dön diye 1 günüm bilgisayarcı ev arasında mekik dokuyarak geçmişti. neyse en sonunda da akşam gibi kurmuş gece gibi ise silmiştim oyunu. malum, italyan lisesindeyiz, ingilizcemiz yok gibi birşey, oyundan bir sik anlamamıştım ama gene de atmosferi, o gizemi boku püsürü bana kar kalmıştı. 

bu oyunun yenisinin çıktığını da çıktıktan 1 sene sonra takip ettiğim bir youtube kanalındaki game caster bir arkadaşıyla multi oynayınca gördüm, anladım. hemen buldum buluşturdum ve oynamaya başladım. 

öncelikle belirtmek isterim ki, oldum olası turn based oyunlara hiçbir zaman alışamadım, ısınamadım. o yüzdendir ki bir heroes might and magic, ne biliyim fallout falan benim için normal oyunlardır. öyle aman tanrım nasıl normal olur kafayı mı yedin demeyin, bak daha civilization falan da var o normal oyunların içine dahil olan. dediğim gibi, turn based ise oyun, benden eksi 10 puanla başlar oyun ordan da çıkmaz daha yukarı. 

bu oyuna başladığımda ise gene aklımda minikten bir ulan şimdi turn based oyun nası olucak ki acaba şüphesi yok değildi hani. ama oyunun insan ve alien takımları çarpışırken ki oyunuyla, merkezdeyken oynanan oyun arasında dünyalar kadar fark var ve bu fark da sürekli olarak senin bir sonraki araştırmayı beklemeni, araştırmadan çıkan sonucun hangi ekipmanı sağlayacağını görmen için oyuna sımsıkı bağlamakta. 

bence harika bir oyun olmuş ve son zamanlarda da oynadığım en keyifli strateji oyunlarından biri çıkmış ortaya, ancak tek bir dileğim olsaydı bu oyun hakkında tabi aynı keyfi vermezdi ancak, bu turn based olayının simulasyon ile geçilebilmesini isterdim saf strateji olarak oynayabilmek için, ama olsun süper oyun turn based hikayesini de bana çözdürdüğü için ekstra minnettarım kendilerine. 

güzel oyun, oynayın oynattırın.
-----------------------------------------------------------------------
üzerinden bir yıl gibi bir süre geçmesine rağmen strateji bazlı oyunlar içerisinde hala deli gibi oynadığım güzel oyun. bütün kusurlarına, buglarına rağmen; grafikleri, muhteşem soundtrack'i ve bir çok detayı ile hayatımda pekte taktik bazlı oyun oynamayan beni bile kendine çeken bu harika oyun için söylenecek pek bir şey kalmamış 
-----------------------------------------------------------------------------------------
+artık üretilmeyen ve eskide kalmış gibi görünen turn sisteminin galiba en modern örneği.
+bir efsane serinin devamının gelmesi, en son amiga zamanı oynamıştım. o kadar eski yani.
+canavarların oyun zekaları en az oyuncu kadar iyi. yapay zeka güzel olmuş.
+canavar çeşitliliği ve deneylerin hızı tam kararında.
+hep karar vermek zorunda olman,oyunu senin yönlendirdiğin hissi veriyor.
-asker yetiştirme sisteminin saçmalığı.
-savaşta panik hadisesi.
-oyun ya çok uzun ya sonu yok.
- o kadar silahları varken uzaylıların neden gerilla taktiği uyguladığını anlamadım.
-savaş uçaklarının öneminin azalması.
-tek ekip yollayabilmek. 90 askerin yatıyor olması kötü olmuş. tamam turn bazlı ve sınırı olmalı ama en az iki ekip yollamalıyız.
-grafikler güzel ama hareketlerde sıkıntı var.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder